Spirulina Platensis 1200 tab.

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Natychmiast ( w dni robocze)
Cena: 119,00 zł 119.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

100% Spirulina Platensis z upraw ekologicznych w postaci prasowanych tabletek.


Spirulina to jedna z najstarszych form życia na Ziemi. Jest naturalną, niebiesko-zieloną mikro algą, której nazwa pochodzi od spiralnego kształtu jaki przyjmuje. Spirulina pojawiła się 3 miliardy lat temu rosnąc naturalnie, bez potrzeby nawozów organicznych pochodzących z innych roślin czy zwierząt. Eksperci twierdzą, że Spirulina odegrała ogromną rolę w produkcji tlenu w atmosferze. Aktualnie alga ta jest uznawana za pełnowartościowe i najbardziej bogate w składniki odżywcze pożywienie na Ziemi.

Spirulina zawiera aż 60-70% białka (znacznie więcej niż wołowina, kurczak, czy soja), 8 egzogennych i 10 endogennych aminokwasów, wysoki poziom kwasu gamma-linolenowego (GLA), beta-karoten, kwas linolowy, kwas arachidonowy, witaminę B12, żelazo, wapń, fosfor oraz kwasy nukleinowe- DNA i RNA. Jest niezwykle bogata w chlorofil i fikocyjaniny oraz posiada w swoim składzie specjalny kompleks protein białkowych, który znajduje się tylko w strukturach sinic.

Spirulina dostarcza nam ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych prawie natychmiast po jej spożyciu. Najczęściej jednak potrzeba kilkunastu dni regularnego przyjmowania algi, aby w pełni poczuć jej działanie.

Czym jest spirulina?

To zielononiebieska alga o kształcie spirali. Dojrzewa ona w ciepłym, alkalicznym, zasolonym środowisku wodnym, które jest zabójcze dla innych organizmów. Trudne warunki sprawiają, że Spirulina jest rośliną higienicznie czystą. Zalety dietetyczno-lecznicze tej rośliny znane są od setek lat.

Spirulina to źródło żelaza w postaci łatwo przyswajalnej przez organizm, a także potasu, wapnia, siarki, jodu. Dostarcza również pierwiastki śladowe, mangan, cynk, krzem. Zawiera bardzo rzadki kwas gamma-linolowy (GLA), w naturze wyłącznie w kobiecym pokarmie i niektórych olejkach roślinnych, np. w olejku z wiesiołka czy ogórecznika, kwas linolowy, witaminę B12, żelazo, kwasy RNA i DNA, silne antyoksydanty, zielony chlorofil, niebieski barwnik, fitocjanin oraz ponad piętnaście karotenoidów, w tym najbardziej znany ß-karoten, spirulinie jest go 10 razy więcej niż w marchwi. A to jedynie wybrane składniki, które mają zdrowotny wpływ na organizm.      

Jak działa spirulina?

Niezwykły skład Spiruliny sprawia, że od dziesięcioleci jest ona stosowana w profilaktyce oraz przy leczeniu wielu chorób. Początkowo potwierdzono jest skuteczność w zwalczaniu infekcji, począwszy od odry, grypy aż po wirusa HIV. Duża zawartość minerałów sprawia, że Spirulina odkwasza organizm, przywracając równowagę kwasowo-zasadową. Dodatkowo roślina odtruwa organizm z metali ciężkich oraz innych toksyn. U osób przyjmujących Spirulinę zauważono obniżenie poziomu złego cholesterolu, przy jednoczesnym podniesieniu się pozytywnej jego frakcji. Spirulina ma właściwości krwiotwórcze, dzięki temu, że działa stymulująco na szpik kostny, dzięki temu tworzone są zarówno białe jak i czerwone krwinki. Ponieważ zawiera łatwo przyswajalne żelazo, pozytywnie wpływa na produkcje hemoglobiny, która jest niezbędna do transportu tlenu w organizmie

Spirulina daje odczuwalny przypływ energii

Daje organizmowi impuls do produkcji własnej energii, przyczyniając się jednocześnie do poprawy siły i wytrzymałości naszego ciała, jak również zmniejsza objawy zmęczenia, jest wsparciem dla układu

Spirulina doskonale oczyszcza krew
Spirulina jest bardzo bogata w chlorofil, zawiera go nawet 10 razy więcej niż wszystkie zielone warzywa, dzięki temu znakomicie oczyszcza ludzką krew. Chlorofil zawarty w tej aldze wspomaga produkcję czerwonych krwinek, oczyszcza organizm z niepotrzebnych produktów przemiany materii, reguluje pracę jelit, jest również źródłem łatwo przyswajalnej formy magnezu. Kombinacja ta sprawia, że jest niezwykle pomocny w transporcie tlenu do wszystkich komórek i tkanek naszego organizmu. Niebieską barwę Spirulina zawdzięcza zawartości fikocyjaniny, allofikocyjaniny i innych rodzajów antocyjanów w swoim składzie. Te naturalne składniki wpływają na zwiększenie ilości białych krwinek. Natomiast, polisacharydy zawarte w Spirulinie doskonale wpływają na poprawę wydajności funkcjonalnej szpiku kostnego (pobudzają produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym), grasicy i śledziony.

Spirulina wspomaga układ trawienny
Regularne spożywanie Spiruliny hamuje apetyt dzięki zawartości fenyloalaniny. Przyczynia się również do poprawy funkcjonowania układu trawiennego.

Spirulina zabezpiecza przed wolnymi rodnikami
Spirulina posiada bardzo silne właściwości przeciw-utleniające, przywraca organizmowi właściwe pH, powodując tym samym, w sposób naturalny i bez potrzeby użycia środków chemicznych, zmniejszenie występujących stanów zapalnych organizmu.


Daje organizmowi impuls do produkcji własnej energii, przyczyniając się jednocześnie do poprawy siły i wytrzymałości naszego ciała, jak również zmniejsza objawy zmęczenia, jest wsparciem dla układu odpornościowego,stanowi olbrzymie wsparcie dla naszego serca, wątroby i nerek.

Spirulina oczyszcza organizm
Naturalnie oczyszcza organizm z substancji toksycznych i innych zanieczyszczeń, które mogą być przyczyną wielu chorób, dotlenia i przyspiesza krążenie krwi.

Spirulina posiada dużo wyższą zawartość kluczowych składników odżywczych niż inne produkty tego typu. Hodowana w ochronnej biologicznej strefie bez użycia herbicydów i pestycydów, nie zawiera substancji modyfikowanych genetycznie(GMO), przez co jest idealna również dla wegan.

Białka stanowią podstawowy budulec życia jako główny składnik Spiruliny są kluczem do wspierania doskonałego stanu zdrowia oraz dobrego samopoczucia organizmu. Białka, zbudowane są z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi, są niezbędne do prawidłowego formowania się i funkcjonowania masy mięśniowej i kostnej. Białka odpowiedzialne są również za utrzymywanie odpowiedniego poziomu insuliny we krwi, biorą udział w transporcie substancji mineralnych, jak również innych niezbędnych nam składników odżywczych. Spośród 22 aminokwasów wchodzących w skład białek, osiem z nich zwanych egzogennymi spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Aminokwasy te muszą być dostarczone z pożywieniem, ponieważ organizm ludzki i zwierzęcy nie ma zdolności do syntezy tych związków z innych składników lub też syntetyzuje je w ilości niewystarczającej w stosunku do naszych potrzeb. Są również niezbędne wraz z odpowiednią ilością azotu dla prawidłowego przebiegu procesu syntezy pozostałych białek- aminokwasów endogennych. Spirulina jest źródłem wszystkich ośmiu niezbędnych aminokwasów. Białko znajdujące się w Spirulinie jest przyswajane przez organizm ludzki w 85 – 95% , co czyni ją jedną z najbogatszych i najbardziej kompletnych źródeł naturalnego pożywienia. Ściana komórkowa Spiruliny nie zawiera celulozy jest łatwostrawna, aminokwasy w niej zawarte zostają wchłaniane przez nasz organizm niemal natychmiast

Spirulinę Platensis proponujemy Państwu w opakowaniu:

  • 300 gram (1200 sztuk po 250 mg)

Skład : 100% Spirulina Platensis - Produkt rolnictwa ekologicznego. Certyfikat BIO: PL-EKO-07

Składniki odżywcze

Wartość odżywcza

Zalecana porcja dzienna 3 gramy

% zalecanego dziennego spożycia

Energia

12 kcal/51 kJ

-

Białko

1,80 gram

-

Węglowodany

0,13 gram

-

Tłuszcz

0,29 gram

-

Witamina  A

690

86,25 %

Witamina D

4

80,00 %

Witamina K

60

80,00 %

Witamina B6

1,4 mg

82,86 %

Witamina B12

2,4

96,00 %

Żelazo

4,5 mg

32,14 %

Miedź

0,96

96,00 %

Chrom

7,5

18,75 %

Zalecane dawkowanie

Zaleca się dawkować 3 razy dziennie po 4 tabletki. Popić minimum 1 szklanką wody.
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 12 tabletek (3 gramy).

Przechowanie:  Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed dziećmi.

Producent:   BIO ORGANIC FOODS (Polska)

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

KPAX Piotr Tworek

Zamów telefonicznie! Zadzwoń: 668 550 323 sklep@ekofamilia.pl
ul. J.H. Dąbrowskiego 431 60-451 Poznań woj. wielkopolskie
6141137879

Sklep internetowy Shoper.pl